Curs de formació sobre Educaplay

logoEducaplay2015Segur que ja coneixeu Educaplay, una plataforma per elaborar activitats d’aprenentatge interactives. Com que sospitava que anava més enllà de l’elaboració de mots encreuats, sopes de lletres i tests, fa unes setmanes vaig començar el curs de formació en línia que ofereix l’empresa que el va crear, ADR Formación, i és ben cert que he descobert potencialitats de la plataforma que no sospitava, i que ara tinc la certesa que és una eina potent i versàtil.

M’ha agradat molt el Videoquiz, que permet inserir preguntes de resposta múltiple durant la visualització d’un vídeo. També podem ajuntar diversos vídeos en un de sol, i afegir-hi igualment les preguntes.

També m’ha sorprès favorablement l’Endevinalla, que és una activitat en què cal descobrir l’objecte amagat a partir de pistes. El cas és que aquestes pistes poden ser un text, un so o una imatge. A més, l’element lúdic hi és molt present, perquè com més pistes demanes, més punts perds.

Ara bé, pel que fa a aprendre llengües, el tipus d’activitat que em sembla estrella és el Diàleg. Permet mostrar o no el text, i silenciar les intervencions d’un dels personatges, de manera que l’alumne les hagi de llegir (si el text és visible) o bé que hagi de respondre a l’altre personatge (o altres). Encara trobo que hi ha més possibilitats que farien l’eina molt més adaptable a diverses necessitats didàctiques: de moment, se m’ha acudit que la intervenció silenciada es pugui sentir al cap d’uns segons, perquè l’alumne pugui tenir un model de pronunciació; que les intervencions en blanc –amb múltiples solucions, per tant– puguin oferir una resposta tipus, perquè l’alumne comprovi si ha comprès bé les preguntes o intervencions de l’interlocutor.

Pel que fa no pas al tipus d’activitats sinó a l’entorn de la plataforma, és evident que és senzilla, atractiva, intuïtiva pel que fa a l’edició, i força personalitzable. A més, les activitats creades són molt exportables: com a enllaç i incrustació per descomptat, però també com a paquet SCORM. Pel que fa a la supervisió de l’activitat dels estudiants, permet que el professor en tingui dades clares i fiables.

Aquests aspectes de la plataforma són els que m’han interessat més, però us recomano molt que invertiu unes horetes en el curs i trobeu les potencialitats de l’eina que us encaixin més a vosaltres. De debò que serà un temps ben invertit!