Cal pronunciar-la així

forvoDarrere aquesta frase solem fer explicacions que van des dels termes més tècnics de la fonètica –encara que a vegades perdem la perspectiva i ens sembla que paraules com neutra, reducció vocàlica o s sonora no ho són, de tècniques, i les fem anar com si fossin transparents per a qualsevol estudiant de llengües– fins a comparacions amb la pronunciació d’altres llengües, o descripcions més d’estar per casa, com entre una a i una e, el coll ha de vibrar, etc.

Si la  terminologia lingüística ha de formar part o no de la didàctica de llengües, o fins a quin punt ho ha de fer, és tema d’una altra entrada, o d’unes quantes. El que avui us proposo és una forma, crec, molt més eficaç per donar models de pronunciació de termes concrets als estudiants. Es tracta de la pàgina Forvo. Ben segur que molts ja l’heu feta servir. Jo també ho havia fet, però com a aprenent, i no se m’havia acudit que podia ser una eina d’aprenentatge per als meus estudiants fins que no he desenvolupat entorns de comunicació a distància amb ells. Si esteu pensant que vés a saber quina és la qualitat del recurs, us confirmo que darrere de la pàgina hi ha persones que revisen les aportacions que s’hi fan, i en regulen la publicació.

Us en poso un exemple: als alumnes de nivells B2 i C1 els demano exercicis orals enregistrats. Esclar que també en fan a classe, esclar que també els poden fer en directe a soles amb mi, però enregistrar-los és una altra possibilitat que els dono. Aquesta modalitat té l’avantatge que es poden tornar a sentir, que molt probablement repeteixen més d’una vegada perquè no estan satisfets amb el resultat. En fi, d’aquesta manera l’exercici sol ser més reflexiu. Doncs bé, en el comentari d’aquest exercici hi incloc l’enllaç a la pronunciació adequada de les paraules que cal esmenar.

Per acabar, una qüestió tècnica: Forvo no ens permet obtenir l’adreça de cada pronunciació. És possible que una paraula compti amb dues o tres pronunciacions diferents, i com a molt podeu obtenir l’enllaç de la pàgina que les inclou totes. Cadascuna de les paraules compta, això sí, amb un codi per incrustar-les, de manera que podeu obrir una pàgina web de Google (Google Sites), o un wiki –segur que hi ha altres solucions, se m’acuden aquestes– i incrustar cada paraula en una pàgina diferent dins d’aquest recurs.

I no us descuideu de registrar-vos a Forvo per poder aportar pronunciacions en català. Veureu que és molt senzill!