Les majúscules van amb accent?

imagesSegur que encara hi ha alguns alumnes que us diuen que en català no s’han d’accentuar les majúscules, o que ho dubten, perquè estan convençuts que és una norma en castellà. Tot sigui per estalviar-se alguns accents, oi? Doncs en castellà tampoc no hi ha excuses, tal com s’explica en aquest apunt del web de la RAE. 

Aquesta informació es troba simplement utilitzant el cercador del web de la RAE com si fos el cercador del Google, escrivint-hi “acento en las mayúsculas”, per exemple. Això em fa recordar que hem d’aprofitar l’accés a la informació per ajudar els estudiants a ser autònoms. Una bona pràctica amb els estudiants és insistir que cerquin la resposta als seus dubtes, si estem segur que tenen les eines per fer-ho o si hi poden accedir fàcilment, en lloc de cercar-ho per ells, que és el que feien abans els professors, perquè eren els que tenien el diccionari gros o perquè se suposava que ho havia de saber tot. A mi em passa que sovint tinc la temptació d’obrir el diccionari de seguida, simplement perquè tinc curiositat per resoldre un dubte o confirmar una qüestió de què jo tampoc no estic segura. Però és millor no fer-ho, sinó demanar que utilitzin els telèfons mòbils o els seus propis materials, i si no tenen a mà en aquell moment el que necessiten, deixar-ho pendent i resoldre-ho el dia següent. És molt possible que gràcies a això els puguem presentar una nova eina de consulta.

Així potser també aprendran que el camí no és cercar-ho tot al Google i fer cas de la primera ocurrència…