Aplicacions web en català per a l’aula

SDC12231Davant d’una eina virtual que m’agradaria utilitzar amb els estudiants, el primer que miro és si l’entorn es pot habilitar en català. No és només que m’agradi la normalitat que comporta utilitzar-ne, sinó que penso que per a un aprenent d’una llengua és positiu fer anar el màxim d’entorns possibles en la llengua que aprèn. Mira que és fàcil, a força de veure-ho sovint, aprendre què és un file, què és pechar, on vas si prems profil, i així anar fent. L’esforç és mínim, i resulta que pots submergir-te en un entorn que no parla la teva llengua.

Vet-ho aquí, doncs, aplicacions web gratuïtes i en català útils per a les classes de llengua (segur que en aquesta llista en falten: sisplau, feu-m’ho saber):

Per compartir informació sense jerarquies: comunitats

  • Google Grups: el més interessant és que no cal tenir un correu de Google per forma-ne part, només n’ha de tenir el creador del grup –cosa que pot ser molt pràctica si treballem amb alumnes poc avesats a la xarxa. Els convidats reben una invitació que han d’acceptar. A partir d’aquí, el grup pot ser una llista de distribució o un fòrum, amb possibilitat de classificar les discussions, donar-les per acabades, etc.
  • Google+: cal haver-se donat d’alta del servei per poder-hi participar. Qualsevol usuari pot crear un grup i convidar-hi participants. La comunitat és senzilla però no hi falta res, si l’únic que busquem és l’intercanvi d’informació entre iguals. També permet marcar esdeveniments al calendari del grup.

Comunitats més qualificacions: aules virtuals

  • RedAlumnos: és una barreja de xarxa social i aula virtual –la finalitat formativa és clara, per tant. En aquest cas, la llengua de l’aula està determinada per les preferències de cada usuari, que ha de registrar-se i determinar la llengua en què vol navegar per aquest espai –per defecte, és el castellà. El creador de l’aula pot convidar alumnes mitjançant un codi que obté en crear-la o bé enviant invitacions mitjançant correu electrònic. El punt feble de RedAlumnos és el sistema per compartir arxius: no es poden adjuntar directament al missatge, primer cal pujar-los a l’aula. Això pot confondre alguns alumnes.
  • Tiching: va començar com una xarxa social d’intercanvi de materials, especialment entre professors —en vam parlar fa mesos. Fa un temps s’hi ha afegit la possibilitat de crear aules virtuals. Funciona igual que l’aula anterior, però és una mica més senzilla. La llengua també està determinada per la que configuri cada usuari al seu espai personal.

Per agrupar en una sola pàgina els enllaços que es vulguin tenir a mà, ja sigui per a ús personal o per compartir informació sobre una temàtica determinada: escriptoris virtuals

  • Symbaloo: no demana que els usuaris es registrin, i per tant les opcions de configuració queden a mans del creador de la pàgina. Amb aquesta eina podeu, per exemple, ordenar els enllaços que voleu posar a disposició dels aprenents.

Per estar al cas de les novetats que hi ha en pàgines que us interessa seguir: lectors de RSS

  • Netvibes: per a cada usuari, ofereix la possibilitat de tenir una pàgina pública –que pot veure qualsevol usuari de la xarxa– i diverses pàgines privades –que només pot veure l’usuari que les ha creades. També s’hi poden afegir enllaços a pàgines fixes (el diccionari, per exemple). Per tant, netvibes també pot funcionar com a escriptori virtual, o encara millor, barrejant les propietats d’un escriptori i d’un lector RSS.

Per ordenar contingut divers: enllaços per temes (ortografia, relatius, vocabulari, etc.), explicacions, calendari del grup, material per fer una tasca, etc. És útil si la intenció és ordenar de forma fixa un contingut, sense voler que hi hagi comentaris ni interaccions: pàgines web

  • Google Sites: el creador de la pàgina ha de tenir un compte de Google, però la pàgina pot fer-se pública i, per tant, és visible per a qualsevol que navegui per la xarxa. Excepte en el cas que el creador doni permisos a altres usuaris –que han de tenir compte a Google–, ningú podrà ni tan sols deixar-hi comentaris.

Per crear conjuntament un espai web. El creador de la pàgina dóna permisos als usuris que hi participaran: wikis

  • Google Sites: si el creador de la pàgina dóna permisos als usuaris, poden crear una pàgina conjuntament.
  • Wikispaces: funciona igual que l’anterior i també és molt senzilla d’editar. En aquest cas, però, es pot utilitzar qualsevol correu electrònic per donar-s’hi d’alta com a usuari. Té una versió especial per a educació, Wikispaces Classroom, que a més de les funcions bàsiques, permet crear discussions, afegir-hi projectes i marcar esdeveniments.

Ja que alguns desenvolupadors i traductors fan l’esforç d’oferir-nos eines en català, aprofitem-les, i així farem créixer encara més la presència del català a la xarxa.

________________________________________________________________________________

Tria la teva aventura: