Aprendre vocabulari

Aquests dies llegeixo Vocabulary in a second language , un recull d’articles sobre aquesta qüestió. L’adquisició del vocabulari en una llengua que aprenem em crida l’atenció perquè em fa la sensació que no sabem gaire com fer-ho, ni com a docents ni com a aprenents, més enllà del primer vocabulari, aquell absolutament necessari per poder-nos comunicar, que solem aprendre sense gaire ajuda acadèmica. No sé si a vosaltres us ha passat el mateix, però en el meu cas, o no me l’han ensenyat explícitament, o ho han intentat a través d’activitats molt poc significatives, que no han aconseguit que el tingués a mà quan l’he necessitat. En qualsevol dels casos, l’experiència és força frustrant, perquè no tens les paraules a disposició quan les necessites. I per cert, en aquest terreny, trobo a faltar molt un recull del vocabulari català més freqüent, un que estigui enfocat a l’aprenentatge com a llengua estrangera –si sabeu d’algun, us agrairé molt que m’ho feu saber– però d’això ja en parlarem un altre dia. Tornem a l’aprenentatge del vocabulari.

En l’article “Is there room for an academic word list in french?” (p. 15-38) es confirma amb dades l’experiència que crec que molts hem tingut: un cop après el vocabulari bàsic que ens permet anar fent, l’adquisició de nou vocabulari va de baixa, perquè ja ens en sortim amb el que tenim. En concret, l’estudi explica que aprenem relativament ràpid entre el 50 i el 75 per cent del vocabulari de la nova llengua, però que a partir d’aquí som notablement ineficients. A més, i la conclusió és molt interessant com a docents, l’exposició natural a la llengua cada cop ens ajuda menys a adquirir vocabulari nou, de manera que necessitem trobar fonts que ens el proporcionin explícitament. En el cas de l’anglès, tenen una eina fantàstica, Vocabprofile, que indica quines paraules d’un text que es troben entre les primeres 1.000 paraules més freqüents, les segones, pertanyen al vocabulari considerat acadèmic o són fora de totes tres llistes. Novament, desconec si en català també tenim una eina semblant i agrairé els comentaris que ens ho facin saber.

Amb eines com aquestes, podríem optimitzar l’aprenentatge del vocabulari i fer que l’esforç que requereix sigui completament profitós.