Com s’aprèn una llengua?

Per respondre aquesta pregunta, parlen els experts: estudiants de català i d’altres llengües. A la crida “Ara que ja tens força experiència estudiant llengües, explica als teus companys algun truc per aprendre millor” responen que:

  1. Cal establir contacte amb nadius i actuar amb ells en situacions quotidianes
  2. Cal superar la frustració de no poder expressar-te tan bé com voldries
  3. Cal ser constant
  4. Cal aprofitar qualsevol ocasió per  llegir, escoltar i parlar tant com es pugui
  5. Cal estar motivat, tenir força de voluntat i dedicació
  6. Cal l’ajuda d’un entorn lingüísticament acollidor (i consideren que a Catalunya el tenen).

Us heu fixat que enlloc es parla dels entorns acadèmics ni de l’acció del professor? Estic molt contenta, vol dir que, almenys aquests estudiants en concret, tenen clar que l’èxit depèn només d’ells; que aprendre una llengua és en bona part un camí individual, per la disciplina que exigeix. Per si ens calia, una  mostra més que és molt més eficaç oferir oportunitats d’ús, espais de reflexió i estratègies d’aprenentatge, que no pas ensenyar –ensenyar què?

És interessant també la sisena aportació, de cara a conservar i fomentar les iniciatives d’ús de la llengua. Fins quan, però, caldrà oferir espais d’ús?