Preguntes per conversar

Com a estudiant de llengües tinc bon record d’un tipus d’activitat oral: les llistes de preguntes que els professors sovint ens donaven, una per grup, per incitar la conversa sobre un tema determinat. No només permetia l’expressió lliure i autèntica amb els companys, sinó que les preguntes oferien vocabulari en context, cosa que permetia aprendre paraules i expressions noves fàcilment i, a més, poder-les utilitzar immediatament. El fet de tenir preguntes diverses permetia tant tractar el tema des de diversos punts de vista com centrar-se en un de sol. Gràcies a totes aquestes possibilitats, sempre podies aconseguir una conversa interessant.

Com a professors, és ràpid i senzill preparar aquest material per aconseguir que sigui una activitat motivadora: només cal triar un tema que pugui ser interessant per al grup, una notícia, un tema d’actualitat, un vídeo, un text… i pensar sobre els temes de conversa que s’hi podrien relacionar. Escriviu aquestes preguntes de la manera més neta possible, sense posicionaments –això permetrà la participació de tothom.

Per si us pot servir, us en deixo dos exemples: aquest, a partir de la cançó “Com goses” i aquest, a partir del primer capítol d’Arròs covat. Totes les vegades que les he dut a l’aula has estat unes activitats molt participatives, motivadores i amb aportacions diverses. Us les recomano!