Vòs parlar aranés?

dsc_0196_gf1A les classes solc preguntar als estudiants quantes llengües oficials hi ha a Catalunya, i invariablement responen que dues. Quan els recordo que l’aranès també ho és, normalment ja ho saben; no l’havien tingut en compte perquè no hi havien pensat.

Em temo que als catalans ens passa el mateix: ho sabem, però ho tenim poc present, tot i que l’aranès és llengua oficial al Principat des de 2006. Per aquest motiu tampoc no recordem que aprendre aranès ens pot resultar força accessible, per la familiaritat entre les dues llengües. Però les incongruències no acaben aquí: en la nostra situació lingüística sembla poc justificable que ignorem una llengua que també és pròpia del nostre territori, i que no tinguem prou curiositat per conèixer-la. És cert que no cal parlar una llengua per respectar-la, però per poc que puguem… per què no? Parlar llengües és agradable, i aprendre-les, apassionant.

Només cal arromangar-se i anar per feina, cosa que no serà gens feixuga gràcies a les eines notabilíssimes que tenim al nostre abast per aconseguir-ho. Heus-les aquí:

Amb tot això, ja només falta trobar llocs on poder parlar i escriure, cosa gens difícil tenint en compte la possibilitat de participar en blocs i fòrums, i de seguir usuaris occitanoparlants a les xarxes socials. Una bona manera de deixar-se anar i agafar ritme és fer activitats que faríem igualment, però fer-les en occità.

Us imagineu que un bon nombre de catalanoparlants ens poguéssim defensar en aranès?