El significat dels connectors
Arran d’un comentari d’en Jaume fet en aquest bloc, en què ens explicava una idea de la Lourdes Subirà, fa uns dies vaig penjar cinc fulls al voltant de l’aula. Com veieu a les imatges d’aquí sota, els cinc papers deien:
- Per indicar oposició, objecció, contrast
- Per presentar una causa
- Per reformular
- Per presentar una conseqüència
- Per encetar un tema
Es tracta de repartir un connector a cada alumne (un paper amb un trosset de cinta adhesiva), mostrar-los que hi ha aquests cinc papers penjats a l’aula i demanar-los que s’aixequin, se’ls mirin tots i enganxin el seu connector al costat del paper que correspongui. Tot seguit, reviseu els resultats. És bo fer-ho demanant una frase que inclogui el connector. D’aquesta manera, tant si la resposta és correcta com si no ho és, és el significat, que ho determina. La majoria d’errors van aparèixer amb els connectors per marcar causa (alguns estudiants els havien donat significat de conseqüència, i viceversa). Aquesta activitat va servir com a prèvia per començar a escriure un text argumentatiu, i també va permetre explicar-los que gràcies als connectors ens podem fer entendre més bé, perquè assenyalem al lector i oient quina mena de relació tindrà la informació següent amb el conjunt del text.
Crec que aprendre a argumentar és complex, perquè en bona part és aprendre a pensar, i per això no pretenc donar a entendre que activitats com aquesta siguin la panacea. Això sí, permeten canviar el ritme de la sessió, un fet amb gran efectivitat per a l’aprenentatge.
________________________________________________________________________________
Tria la teva aventura:
Elisabet,
No en vaig ser l’autor, sinó l’executor. Qui s’ho va empescar va ser la Lourdes Subirà.
Salut!
Per cert, miraré de fer-la avui a classe. Gràcies!
Ja ho explicaràs! Estarem atents al Sicomor.
Aix, ja ho vaig explicar… :-S
http://sicomor2008.wordpress.com/2013/02/12/es-babord-que-crema-que-crema/
Retroenllaç: És babord que crema que crema « la rebotiga
Jo també m’estic “barallant” amb la connexió en els textos argumentatius. Em sembla una bona proposta per aclarir els signficats erronis que es donen a alguns d’aquests connectors, tot i que com dius no resol del tot el problema de saber-se expressar de manera coherent i cohesionada. Sempre he pensat que aquest tipus de qüestions van molt lligades al grau de domini de l’expressió que cada alumne té en la seva llengua materna. Sóc del parer que si un sap fer un text argumentatiu en la seva llengua, poc haurà de variar quan ho faci en una altra.
Ara se m’ocorre una activitat que potser ja coneixeu però que pot ser vàlida per treballar-ne el significat: en un text amb l’espai dels connectors en blanc, l’alumne ha de col·locar-hi tots els que siguin possibles d’una llista donada. Simple, però trobo que pot ser útil per contextualitzar-los.
Ah! Heus aquí un enllaç amb força connectors classificats segons el significat: http://www20.gencat.cat/docs/Justicia/Documents/ARXIUS/doc_29871887_1.pdf
Ei, Mirandolina! Estic d’acord amb tu que la capacitat lingüística en L2 depèn molt de la que es tingui en L1. En tot cas, és qüestió d’aprendre només quina mena de recursos són els de la L2. Com a activitat controlada m’agrada, la que proposes. Gràcies per l’enllaç, també!
Hola! Ahir vaig aplicar aquesta activitat en un curs de nivell Intermedi. Va anar bé, però l’alumnat la va trobar una mica difícil. Val a dir que la vaig fer sense haver introduït cap explicació, és a dir, va ser el primer contacte directe amb els connectors. Segons l’alumnat, la dificultat es trobava en el fet de no conèixer el connector (en algun cas concret, com en el de ‘tanmateix’) i en no tenir clar si es tractava d’una causa o d’una conseqüència- tal com tu ja comentaves.
A la propera sessió vull continuar treballant aquest tema i crec que una bona manera és aplicant els connectors a la construcció de frases -molts alumnes m’ho van demanar. Per això he creat aquest document, que recull frases amb tots els connectors treballats, classificats segons la seva funció. Potser podríem donar-los una frase de cada apartat i que ells la reconstruïssin utilitzant connectors sinònims. Us deixo l’enllaç per si podeu aprofitar-ho:
https://docs.google.com/document/d/1cov_FKUGl9SYTmFcLgEgcrzAnen41QAe8BGIGYQ0Smo/edit?usp=sharing
Retroenllaç: Contraargumentar « Desclassificats
Hola, Llibertat! Tens raó, em sembla adequat que l’activitat que jo proposava no sigui la primera entrada al tema dels connectors. En canvi, és adequada si ja els han llegit, sentit i utilitzat, perquè serveix per ordenar conceptes i ampliar el nombre de connectors identificables. L’activitat que proposes m’agrada: aprofita la sinonímia per ampliar els recursos lingüístics.
Gràcies pel document i pel diàleg!
Retroenllaç: Memo: activitats de vocabulari | Desclassificats