Una pilota i…
Havia oblidat durant molt de temps que a classe podem utilitzar una pilota, i ho he recuperat amb múltiples usos. És ja classic aquell de fer-se preguntes entre alumnes mentre es tiren una pilota, però aquest gest pot constituir una dinàmica que, com a tal, pot aplicar-se a continguts diversos.
Abans d’enumerar-ne uns quants, però, vull destacar la que per mi és la gran virtut de la dinàmica: fa que l’estona que hi passem sigui divertida i distesa, perquè sempre cauen pilotes per terra, o algú està a punt de parar-la amb la galta –compreu-ne una que sigui toveta!–, o algú té molt poca punteria a l’hora de llençar-la o de recollir-la. A més, des del moment que els estudiants veuen una pilota se sorprenen positivament i es predisposen al joc, que és per al que serveix una pilota.
Com deia, la dinàmica és donar o demanar informació al mateix temps que llancem una pilota a qui volem preguntar o respondre, la qual cosa demana una certa rapidesa de reacció per part tant de qui respon com de qui ha de fer la pregunta següent. Pel que fa a qui pregunta i qui respon, podeu preguntar només vosaltres (més recomanable quan us voleu assegurar que surtin paraules o informacions determinades) o fer que cadascú faci una pregunta i una resposta. Per últim, si preparem l’activitat de manera que hi hagi només dues o tres respostes possibles, en conservarem l’agilitat que necessita, de manera que si la resposta donada és equivocada, de fet, també tenim la resposta correcta i no ens haurem d’embrancar en explicacions.
Per tant, seguint la dinàmica podem:
- Demanar si una paraula s’escriu amb b o v
- Demanar si una paraula du accent o no
- Demanar si una paraula és aguda, plana o esdrúixola
- Demanar la conjugació d’un verb (digueu el verb que estem repassant. Llanceu la pilota a un estudiant dient-li el subjecte del verb. Ell ha de tornar-vos la pilota dient la forma verbal que hi correspon).
- Demanar si una forma verbal correspon a un fet ocorregut avui o ahir (el significat del passat perifràstic i del pretèrit perfet d’indicatiu, que tant costa a vegades de dominar però que tanta repercussió té en la competència comunicativa)
- Fer preguntes d’identificació personal
Ja veieu que la llista és infinita, i que la dinàmica pot ben bé esdevenir un ritual per algun moment de la sessió, per repassar allò que ja s’ha fet a classe, o bé una activitat puntual d’aprenentatge o de repàs d’algun error comú a força membres del grup.
Totes aquestes propostes que fas per practicar amb la pilota també es podrien fer amb una altra joguina que vaig descobrir en un curs d’alemany.: una petita bomba de joguina. Es tracta del joc de taula Tic Tac Boom (http://www.joguiba.com/ecommerce_file?CodiArticle=GOL70715&Mar=25&Eda=A&Pre=-1).
En el joc original hi ha la bomba i targetes per practicar vocabulari. Però com que em sembla que no existeix la versió catalana, els jocs te’ls pots inventar: practicar vocabulari, verbs, ortografia…El professor proposa una tema, encega el tic-tac de la bomba i llavors els alumnes se l’han d’anar passant i dient vocabulari del tema escollit. Quan explota (només fa un discret puuuuf! :-)), l’alumne que la té a la mà perd la partida. S’escull un altre tema i es torna a començar.
M’agrada la idea de la bomba, perquè segur que els estudiants s’enriolen intentant que no els peti a les mans. Un dubte: es podia repetir força vegades i durant diverses sessions, o era una activitat de les que s’esgoten ràpidament? Gràcies per comentar-ho!
Com a alumna, recordo que ens encantava fer aquesta activitat!
Ja fa temps que em vaig comprar una piloteta tova per fer aquest tipus de joc. El cert, però, és que només l’he posat en pràctica en nivells inicials. Va molt bé els primer dies per trencar el gel i desencarcarar-se. A més, haver-se de posar-se dret i fer una activitat amb una part física els activa i els encurioseix. No se m’havia acudit, però, usar-ho per a qüestions d’ortografia o morfologia. Potser ho provaré, pot ser una bona cosa per desentumir-se després d’una sessió amb força teca de la “dura”. Amb la bomba, Palmira, encara deu ser millor!
T’ho recomano de debò!