Els dubtes de la pantera

latdpDiumenge escoltava el futbol i vaig sentir per enèsima vegada un espai anomenat “Els dubtes de la pantera”. Aquesta vegada, però, vaig pensar que podia tenir una utilitat didàctica. “Els dubtes de la pantera” és un espai lingüístic d’un minut dins les retransmissions de futbol de Catalunya Ràdio, en què es dóna solució a algun error lingüístic habitual. Fins ara, s’hi ha parlat d’errors lèxics com “A bombo i platillo”, “Embaucar”, “Encandilar”, “Punyetassos i patades”, i d’errors d’ús de la gramàtica i la morfologia, com “Els plurals dels colors”, “Els gerundis”, “Caure’s”, “Complexe i texte”, entre molt altres.

Aquests talls de veu tenen diverses virtuts: són clars i concisos, els dos personatges que hi intervenen estableixen un diàleg humorístic, i es parla d’aspectes molt concrets i que són errors habituals.

Així, a classe podem escoltar-los quan sorgeixi el dubte en concret, però també se m’acut que és una ocasió perquè els alumnes elaborin podcasts sobre els aspectes que han creat dubtes a classe, seguint aquella màxima de “Si ho saps explicar, és que ho saps”. Evidentment, un avantatge clar d’aquesta activitat seria que la finalitat pot ser extralingüística: ajudar altres aprenents per mitjà, per exemple, d’una pàgina que inclogui aquests podcasts.

Què hi dieu?

________________________________________________________________________________

Tria la teva aventura: