FluentFlix

Fa uns dies em van fer descobrir FluentFlix, una pàgina que promet ser “The fun way to chinese fluency”. Això ho hem sentit moltes vegades, però aquesta pàgina m’ha sorprès, no ja per divertida, sinó per ben feta, fàcil d’utilitzar i ben pensada.

Quan et registres a la pàgina, et demana si el teu perfil és de principiant, elemental, intermedi o avançat. Després, et demana els temes que t’interessen, entre els quals hi ha novetats, negocis, vida quotidiana, ciència i tecnologia, cultura, política, etc.; en qualsevol moment pots modificar qualsevol d’aquests dos paràmetres.

A partir d’aquí, la pàgina et recomana una sèrie de vídeos (tots trets de Youtube; a vegades són vídeos doblats al xinès, o vídeos que s’han fet a partir d’un àudio). La barra del vídeo està dividida cromàticament per seqüències, de manera que si necessites tirar enrere pots fer-ho còmodament seqüència per seqüència.Quan comences a veure un vídeo, a la part inferior tens els subtítols en xinès i pinyin, i la frase sencera traduïda a l’anglès. Si no entens alguna de les paraules dels subtítols, hi poses el cursor sobre i te’n mostra la traducció, al mateix temps que el vídeo s’atura fins que deixes de tenir el ratolí sobre la paraula. Si fas un clic sobre la paraula, s’obre una finestra amb la paraula en context, ressaltada en tres frases d’exemple. A més, en sents la pronunciació. Si aquesta paraula és nova per tu i la vols conservar per estudiar-la, prems sobre seu i es desa a la teva llista de vocabulari. A partir d’aquí, la paraula apareix ressaltada amb color groc als subtítols.

Pots recuperar en qualsevol moment la llista de vocabulari que has desat per a cada vídeo i revisar-ne la pronunciació i la traducció però, a més, es generen uns exercicis amb aquestes paraules: una finestra amb l’escriptura i el pinyin, la pronunciació, un exercici de resposta múltiple per triar la traducció correcta i, després de fer l’exercici, la seqüència del vídeo on apareixia aquesta paraula. Després, has d’escriure el pinyin que correspon al caràcter en qüestió. Quan revises la llista, et mostra quina qualificació has tingut per cada paraula quan has fet els exercicis. A més, sempre pots descarregar un PDF amb la llista del teu vocabulari.
La pronunciació és un dels aspectes més complexos per un aprenent de xinès, per això trobo especialment adequat aquest mètode per a l’aprenentatge d’aquesta llengua.

A més de la utilitat que pugui tenir per aprendre xinès, pot donar-nos idees per ampliar el ventall de les formes d’aprendre català. Com ho veieu?