Planificar classes

Ara que estem a punt d’encetar un nou curs, busquem lligar programa, llibre, activitats, característiques del grup… Planificar és absolutament necessari, i no pas perquè haguem de desplegar tot allò que havíem preparat abans del curs, sinó perquè només així podrem tenir la cintura que cal per conduir un curs adaptat a les capacitats i necessitats dels estudiants.

Quan vaig fer el curs per a professorat d’acolliment lingüístic de La Formiga, una de les professores, la Carol Westermann, ens va marcar com a manament que almenys la meitat de la feina de tot el curs s’ha de dedicar a la planificació. Sí, és una feinada, però un curs planificat al costat d’un que no ho ha estat, no tenen punt de comparació. Ens deia que si necessitem improvisar durant el curs, cosa que segur que haurem de fer, en major o menor mesura, només ho podrem fer si hem planificat molt i molt, que vol dir remenar materials, estudiar el llibre de curs, si en tenim; repassar activitats que hem fet en altres cursos, estudiar el programa i marcar-nos-el com als objectius que cal assolir, buscar les activitats a través de les quals es pot assolir en llibre o a la xarxa, estudiar la llista dels alumnes inscrits i saber d’on vénen, quant temps fa que són aquí, quines llengües parlen (i, si no ho sabem, investigar quines dificultats poden tenir per aquesta causa, cosa que avui en dia ja és força senzilla), si són alfabetitzats o no, quin nivell d’estudis han assolit, quants anys tenen, si són homes o dones, si treballen o no i si viuen lluny de classe (per saber l’esforç inicial que els pot representar assistir al curs).

Una altra obra de referència en aquesta qüestió és Planificación de clases y cursos (Tessa Woodward, CUP, 2003). De forma molt àgil i entenedora, i amb un índex exhaustiu que facilita trobar exactament allò que busquem, mostra diversos models per planificar les classes (“per fils” és de les últimes que m’ha agradat assajar), consells per a professors experimentats i novells, activitats per al primer dia de classe, activitats per aprofitar estones curtes, activitats per obtenir informació dels alumnes, i moltes altres eienes enormement útils.